Bu Blogda Ara

29 Haziran 2010 Salı

ARICILIK VE EREZYONLA MÜCADELEDE ÖNEMİ



ilçemizde Mahalli bir gazetede yaptığımız bir haber.Camiaya katkımız olsun istedik haberin yayımlanmasında emeği gecen YEŞİLPINAR gazetesi ekibi ve gazetedeki köşe yazarı İlçe TEMA vakfı gönüllü temsilcisi babam Musa CEYHAN a tesekkur ederim bu arada ..Emektar arıcılara herkese selam ve saygılar sunarım.Alıntıdır bir makalesde bahsedildiği üzere
Arılar toprağı tutan bitkilerin tozlaşmasına destek olarak yayılmasını sağlıyor, erozyon riskini azaltıyor...
Dünyanın en önemli tozlayıcı böceği olarak bilinen arılar toprağı tutan bitkilerin tozlaşmasına destek olarak yayılmasını sağlıyor, erozyon riskini azaltıyor ve bitkisel üretiminin yüzde 75'inde aktif rol oynuyor.
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, 2007 yılında hava şartları nedeniyle 60 bin tonda kalan bal üretiminin 2008 yılında 75 bin ton civarında gerçekleştiğini söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 4,5 milyon arılı kovan bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bu kovanların 3 milyon 300 binini kayıt altına aldıklarını, diğerleri konusunda da çalışmaların sürdüğünü bildirdi.
Bal üretilmese bile arıların beslenmesi, üretilmesi ve sayılarının artırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:
''Bitkisel üretim arılar sayesinde oluyor. Dünyada en önemli tozlayıcı böcek olan arılar, tozlaşmayı sağlayarak toprağı koruyan otsu ve odunsu bitkilerin yayılmasında önemli rol üstleniyor. Bitkilerin yayılması erozyonu önlüyor. Toprağa tohum düşmeden bitkilerin yayılması ve üretiminin devamı mümkün değil. Endemik bitkiler bile arılar sayesinde korunuyor, gelişiyor. Arıların bir kaç yıl görev yapmadığını düşünün. Endemik bitkiler yok olur, erozyon hızlanır.'' Yılmaz, bu faydasının yanı sıra arıların bitkisel üretimin yüzde 75'inde aktif rol oynadığını belirterek, yurt dışında yapılan araştırmalara göre, insan gıdasını oluşturan bitkilerin önemli bölümünün arıların yaptığı tozlaşmaya ihtiyaç duyduğunu bildirdi.
ABD başta olmak üzere birçok gelişmiş ülkede, tarımsal üretimde arılara büyük önem verildiğini ifade eden Yılmaz, ''ABD'de arıların yeterli dölleme yapmaması nedeniyle 2007 yılında tarımsal üretimde zararın 15 milyar dolar olduğu söyleniyor. Arıların ABD ekonomisine katkısı milyarlarca doları buluyor. Arıların çalışması, dölleme yapabilmesi için yoğun çaba harcanıyor'' dedi.
Yılmaz, ABD'li çiftçilerin arıcılara verdiği kira ücretinin toplam 40 milyon doları bulduğunu belirterek, ''Arıcı gidiyor belirlenen bahçe ve çevresine konaklıyor. Arıcıların gelirinin yüzde 60'ı kiradan geliyor. Bizim ülkemizde bu tersine işliyor. Avrupa ülkeleri ve ABD'de kovan kiralama yöntemi yaygın iken Türkiye'de arıcılar kovuluyor. Asıl üretici arılardır. Bal arıları korumak zorundayız'' demekte.
Profesyonel ve amatör Arıcıların sanal ortamda birlikte olmaları ve bilgi alışverişi yapabilmeleri açısından Facebook ta “Arıcılık Bilgi Paylaşım Grubu”da bulunmaktadır.Karapınar florasında gezginci arıcılık yapan arıcılardan Hakkı Topaloğlu,Ömer Kalay ve tüm arıcılara Karapınar ve tüm ülkemiz erezyonunu önlemedeki katkılarından ötürü tesekkür ederiz.