Bu Blogda Ara

27 Ekim 2013 Pazar

2013 SONBAHARI BİRAZ ARICILIK BİRAZ DA ORDAN BURDAN


Sonbahar da havaların 10 gün boyunca iyi olacağı haberiyle birlikte arılarımıza kek yaptık.Hususi Hasan Efendi bekar evinde itina ile hazırlanmış keklerimiz kolonilere verilmeye hazır..



Önceki yıllarda hiç başıma gelmemişti bizde tatmış olduk güve kelebeği ve kozasının tadına..Kapalı ve serin bir ortamda üstelik poşetlenmiş petekleri her hafta formik emdirilmiş karton ile korusakta..sonuç bu..Bu şekilde 25-30 adet peteği imha etmek zorunda kaldık.Ne zalım hayvanmı. petekleri kalbura çevirmiş..Bizde önlem olarak petekleri boş kovanlara koyarak dışarıda kışlatacağız açık havada bırandalayarak inşallah soğuktan korkar orayada gelmezler..:)

                                      

Bu sene deneme amaçlı kovanlarımızı kışlatmak için  çadırdan bu şekilde tormalar diktirdik..Kışlarken şuandan itibaren polen tuzakları açık ve kovan kapakları içinde strafor köpük monteli..Kovan boşluklarında nem alması için gazete var bakalım busene nasıl bahara çıkılacak..
                                        

Geçenseneki oksalik buhar aparatımızı bu sene daha geliştirdik.Saolsun torna işinden anlayan Ali kardeşimiz yaptı aparatı kullandık güzel sonuç aldık yavrunun az olduğu zamanda yaptığımız uygulama sonrası yapılan kontrollerde ana arı sağlıklı ve Varoadan pek eser yoktu..Aparatın ufak tefek rutuşa ihtiyacı var mesela alev hazneden sonra dağılıyor biraz ileriye sarkıyor,Puf puf ısınınca metali bırakıyor,Hazne derinliği biraz artacak..  Ali ustam onlarıda halledecek inşallah.Ama sonuç harikaydı..
                                           

                                              

Sonbaharın ezeli düşmanı Eşek arıları kovanları illallah etirmeden tez elden çaresine bakıldı ilk seansta şerbet bal karışımlı pet şişelerde % 90 eşek arısı % 10 bizden kayıp düşündürdü kış günü bizden de zaiyat olması hoş değildi bu yüzden  ikinci uygulamayı sadece etle yaptık.Şerbetsiz olunca bizim arılar ete gelmeyeceği düşüncesiyle pet şişe kapakları delinerek petek teline sallandırılan etler şişelerde bekleyecek sonucu bizde merak ediyoruz..
                                             
 



                                                 
Arılıkta yapılan işler hafifledikçe bizimkileri balık mangala götürdük. Meke gölüne nazır bir tepede közde pişen balık ve çay eşliğinde mekeyi seyrettik uzaktan ve yüksekçe bir yerden.
                                                 




Burasıda bizim Hususi Hsan efendi Bekar evinden bir kesit ekip Çiğköfte telaşında..





Afacanlar ders başında eh nadirde olsa buna şükür..:)


Musa Ahad Bu sene 1.sınıfta minik elleriyle dilini dışına çıkartarakta olsa yazabiliyor olması yaşlandığımıza alamet olsa gerek..


 Arılığımızda semaverde çay faslı ...Komşu arılıktan hasan kumandan misafirimiz..